Wado-ryu Karaten isä Hironori Ohtsuka syntyi 1.6.1891 Ibarakin prefektuurin Shimidaten kaupungissa Japanissa sijaitsevaan Tokujirōn ja Satō Ohtsukan muodostamaan perheeseen. Kasteessa hän sai nimen Kō, mutta sai jo pian nimen Hironori, jolla hän myös jäi kamppailulajien historiaan. Hän aloitti tiensä taistelulajien parissa jo viiden vuoden ikäisenä setänsä Chojiro Ebashi Sensein opeissa. Ohtsukan ensimmäinen laji oli ju-jutsu. Ohstuka liittyi koulukuntaan nimeltään Shindo Yoshin vuonna 1906 Tatsusaburō Nakayaman opetuksessa. Koulukunnassa painotettiin muihin koulukuntiin verrattuna enemmän atemilyöntejä sekä liikkeen sulavuutta ja taidokkuutta. Juuri Nakayaman koulutuksen aikana Ohtsuka oivalsi kehon luonnollisten liikkeiden tehokkuuden ja loi jo varhaisessa vaiheessa pohjan hänen myöhemmin perustamalleen tyylisuuntaukselle. Niihin aikoihin Ohtsuka oppi myös kehon eri puolilla sijaitsevien hermopisteiden käyttämistä hyödyksi. Koulukunnan opetuksessa Ohtsuka jatkoi aina Wasedan yliopistossa opiskellessaankin. Vuonna 1912 nuoren miehen isän kuoltua Ohtsukan oli mentävä työelämään elättääkseen äitinsä ja perheensä ja päätyikin työskentelemään setänsä omistamaan pankkiin. Kyseisessä pankissa hän työskentelikin aina siihen asti, kunnes hänen äitinsä menehtyi vuonna 1925.

 

Vain 29 vuoden ikäisenä hän sai sertifikaatin taistelutyylin täydellisen omaksumisen johdosta. Vuonna 1922 Ohtsuka aloitti karateopintonsa ja samana vuonna myös katojen kanssa harjoittelemisen. Parin vuoden kuluttua kataharjoittelu kuitenkaan ei tuntunut enää riittävältä, vaan hän alkoi kehittämään uutta lajia taitojensa pohjalta. Vuonna 1924 karatetyyli Shotokan luonut Gichin Funakoshi myönsi ensimmäistä kertaa historiassa karatessa mustat vyöt ja yksi vyöarvon saaneista oli juurikin Hironori Ohtsuka. Vuonna 1925 Ohtsuka perusti jäsentenkorjaukseen keskittyvän liikkeensä ja toimi kahden eri koulukunnan opettajana. Tutustuttuaan vuotta myöhemmin okinawalaisen karaten mestariin Chōki Motobuun Ohtsuka sai paljon vaikutteita lajiinsa, jotka näkyvät yhä tänäkin päivänä Wado-ryun pariharjoituksissa.

Vuoteen 1929 mennessä Ohtsuka olikin kehittänyt valtaosan Wado-ryun liikkeistä ja hän rekisteröityi jäseneksi arvostettuun Nippon Kubudo Shinko Kaihin. Kuusi vuotta myöhemmin laji esiteltiinkin julkisuudessa uutena, itsenäisenä tyylinä, vaikkakin alkujaan judon alaisuudessa. Alunperin karatetyyliä kutsuttiin nimellä Dai Nippon Karate Do Do Shinko Club ja sitä alkoi opettamaan pääsääntöisesti itseoikeutetusti Ohtsuka Sensei. Vuonna 1938 Dai Nippon Butoku Kai rekisteröi tyylin virallisesti nimellä Shin Shu Wado-ryu. Shinshū-nimi on vanha ja erittäin patrioottinen nimi Japanille ja tällä haluttiinkin korostaa lajin syviä juuria saarivaltiossa.

1944 Hironori Ohtsuka valittiin karaten pääopettajaksi Japanissa. Hänen poikansa Jirō alkoi harjoittelemaan lajia isänsä johdolla, vaikka toisen maailmansodan aikana harjoittelu olikin tehtävä matalalla profiililla. Vuonna 1955 järjestettiin Japanissa ensimmäiset Wado-ryu karaten mestaruuskilpailut. Keisari Hirohito myönsi lajin isälle vuonna 1966 arvonimen Kun goto Suokuo Kyoku Jūjutsu Shō ansioistaan lajin ja koko karaten saralla.

1970-luvulla Wado-ryu oli noussut jo maailmanlaajuiseen suosioon ja Ohtsukan parhaat oppilaat kiersivät maailmalla opettamassa lajia. Lajin kehittäjä itse oli antanut aiemmin köyhyyslupauksen, eikä täten itse pystynyt matkustelemaan. Ohtsukan mielestä karate kuului yhtäläisesti kaikille, eikä siitä ole tarkoitus hyötyä kenenkään rahallisesti. Hän sai arvonimen Meijin (10. dan), jota ei aiemmin oltu myönnetty yhdellekään karatemestarille maailmassa. Hironori Ohtsuka menehtyi tammikuussa 1982. Elinaikanaan Ohtsuka kirjoitti useita teoksia Wado-ryu karatesta. Ohtsukan menehtymisen jälkeen hänen perustamansa Wadō-ryū Karatedō Renmeinin johtoon nousi miehen toinen poika, Jirō Ōtsuka, joka kunnioituksena isäänsä kohtaan käyttää nimeä Hironori Ohtsuka II.

Eurooppaan Wado-ryu karate levisi 1960-luvulla. Sensei Masufumi Shiomitsun perustama Wado-ryu Academy on maanosamme arvostetuimpia oppilaitoksia lajissa. Suomeen tyylin toi Sensei Takashi Ogata 1970-luvun alussa ja laji onkin Suomen vanhimpiin lukeutuvia budolajeja. Sensei Takashi Ogata opetti lajia maassamme yhteensä 30 vuoden ajan ja oli edesauttamassa useiden nykyäänkin voimissaan olevien Wado-ryu karateen keskittyneiden seurojen synnyssä. Suurena suomalaisvaikuttajana lajissa oli myös rankoista, mutta käytännönläheisistä tunneistaan muistettu Sensei Keijo Simula, joka oli Ogata Sensein alkuperäinen oppilas. Nykyään Suomessa toimii kolme Wado-ryun koulukuntaa: Tatsuō Suzukin, Masafumi Shiomitsun sekä Shingo Ōgamin edustama koulukunta. Suomen Wado-Ryu Karateliitto Ry seuraa nimenomaan Shiomitsun oppeja. Kaikki Suomessa edustetut, kuin myös maailmallekin levinneet lukuiset Wado-ryun koulukunnat pohjautuvat kuitenkin vankasti Hironori Ohtsukan oppeihin.
Kokonaan Japanin pääsaarella syntynyt tyylilaji eroaa muista karatetyyleistä mm. siten, että Wado-ryu on saanut paljon vaikutteita kendosta ja samuroiden miekankäyttötaidoista. Vapaasti suomennettuna lajin nimi tarkoittaa ”rauhan tai harmonian tietä”, joka on käytännössä kahden karatesuuntauksen, Okinawa karaten ja Shindo Yoshin-Ryun yhdistelmä. Myös ju-jutsulla on ollut luonnollisesti suuri vaikutus lajin syntymisessä. Wado-ryussa ominaisia ovat pehmeät tekniikat, joiden tarkoituksena on hyödyntää koko kehoa. Voiman sijasta vastustaja pyritään taltuttamaan erilaisilla väistöliikkeillä, horjutuksilla, lukko-otteilla ja hermopisteisiin kohdistuneilla potkuilla ja lyönneillä. Laji tuntee myös monia veitsi- ja miekkatekniikoita.

Lajissa käytetään monien kamppailulajien tapaan erivärisiä vöitä kuvaamaan karatekan taitotasoa. Wado-ryussa käytetään valkoita, keltaista, oranssia, vihreää, sinistä, ruskeaa ja korkeinta vyöarvoa eli mustaa. Lajin suurimpiin kansainvälisiin kattojärjestöihin kuuluu WIKF eli Wado International Karatedo Federation.

Tyylin kehittäjä Hironori Ohtsuka 10 dan Meijin (1892-1982) aloitti taistelulaji opintonsa jo 5 vuotiaana äitinsä sedän Chojiro Ebashi Sensein opissa lajina ju jitsu. 15 vuotiaana Shimozumassa keskikoulua käydessään hän aloitti Shindo Yoshin Ryu ju jitsun harjoittelemisen, Tatsusaburo Nakayama Sensein johdolla. 1921 Ohtsuka Sensein ollessa vasta 29 vuotias, Nakayama Sensei myönsi hänelle sertifikaatin tyylin täydellisestä omaksumisesta.

– 1922 aloitti opintonsa Karate jitsussa ja aloitti myös Okinawalaisten katojen harjoittelun.
– 1924 alkoi kumite pariharjoitteiden kehittäminen, koska Ohtsuka sensei koki pelkän kataharjoittelun liian puutteelliseksi, todellisten tilanteiden puuttuessa.
– 1928 vuonna hänestä tuli Shindo Yoshin Ryu ju jitsu tyylin pääopettaja ja tähän aikaan hän oli myös apulaisohjaaja Funakoshi Sensein dojolla.
– 1929 Ohtsuka Sensei oli kehittänyt jo suurimman osan Wado ryu tyylinsä liikkeistä ja rekisteröityi jäsenenä Nippon Kobudo Shinko Kaihin.(JMAF.)
– 1934 Wado-ryu Karate esiteltiin itsenäisenä tyylinä. Sitä kutsuttiin silloin ` Dai Nippon Karate Do Do Shinko Club` nimellä, tänä samana vuonna Ohtsuka Sensei aloitti myös päätoimisesti opettamaan Wado-ryu Karatea.
– 1938 Dai Nippon Butoku Kai myönsi Ohtsuka Senseille Renshi opettaja arvon ja hänen tyylinsä rekisteröitiin nimellä Shin Shu Wado-ryu.
– 1938 Dai Nippon Butoku Kai pyysi kaikkia Karate tyylejä rekisteröitymään virallisesti.

Täten Wado-ryu rekisteröitiin ensimmäistä kertaa nimellä jota nykyäänkin käytetään.

Nykypäivänä perustajan poika Hironori Ohtsuka toinen toimii tyylin korkeimpana auktoriteettinä maailmassa ja jatkaa isänsä aloittamaa tietä.

Wado-ryu Karate saapui eurooppaan 60- luvun vaihteessa ja sitä harjoitellaan nykyään useassa maassa ympäri maailmaa. Euroopassa pääopettajana toimii Wado-ryu Academyn perustaja Sensei Masafumi Shiomitsu 9 dan Hanshi. Suomeen Wado-ryu Karaten toi edesmennyt(s.1948 – k.2006) Sensei Takashi Ogata 7 dan Renshi -70 luvun alussa. Tyylisuunta on myös Suomen vanhimpia budolajeja. Nykyään Wado-ryuta harjoitellaan ympäri Suomen aktiivisesti useissa seuroissa ja perinteistä harjoittelutoimintaa ja kilpailutoimintaa pitää yllä Wado-ryu Karate do Nature ry ja Suomen Wado-ryu Karateliitto.

Wado-ryu eli rauhan tien koulukunta edustaa liikkuvaa ja taloudellisesti voimaa käyttävää Karate tyylisuuntaa. Tyylisuunta on myös ainoa perinteinen Japanilainen Karatemuoto muiden joukossa, sillä se on kokonaan syntynyt Japanin pääsaarella, siinä on myös vivahteita kendosta ja Samuraiden miekkatekniikoista. Ominaista on väistöt, koko vartalon käyttö tekniikoissa ja monipuolisuus. Monipuolisuutena lyönti, potku, heitto, hallinta ja itsepuolustustekniikat.

Perustajan Sensei Ohtsukan mukaan kovan ja jatkuvan harjoittelun tulisi myös muokata Karaten harjoittelijan mieltä ymmärtämään oikeuden mukaisuutta, lojaalisuutta, pitkäjänteisen työn tulosta ja luonnollisuutta.

Lisätietoa löydät linkkisivun kautta.

Wado-ryu Karate Do Nature