Historian merkittävimmät vapaaottelun ottelut

Vapaaottelun historia on täynnä isoja otteluita, joista legendaarisimmat ovat saaneet lajin ystävät palaamaan niiden pariin muisteluissa tasaisin väliajoin. Tähän artikkeliin olemme listanneet muutamia näistä otteluista.

Suomessa vapaaottelun historia alkaa olla jo melko mittava ja lajin suosio suurta. Omalta osaltaan suosiota on kasvattanut mahdollisuus lyödä vetoa esimerkiksi UFC:stä. Unibet on yksi niistä peliyhtiöistä, joiden sivustolla on mahdollisuus lyödä rahoiksi MMA-tietämyksellään – mikäli vedonlyönti lajista kiinnostaa, katso Unibet mobiilibonus ja tutustu sen mahdollistamiin ylimääräisiin etuihin. Nyt kuitenkin merkittävimpien MMA-otteluiden pariin!

Royce Gracie vs. Gerard Gordeau

Marraskuussa 1993 käyty UFC 1:n finaaliottelu tarjosi ennalta todella tiukan paketin kamppailu-urheilua. Sekä Gracien että Gordeaun edelliset ottelut olivat päättyneet nopeaan vastustajan tyrmäykseen – kumpikin mies voitti ensimmäisen erän ensimmäisellä minuutilla.

Ottelijoiden fyysinen ero oli silmiinpistävä. Brasilialainen Royce Gracie oli turnauksen selkeästi pienin osallistuja, Gordeau taas yli 12 senttiä tätä pidempi ja miltei 14 kg painavampi. Jo mittojenkin takia useimmat pitivät Gordeauta ottelun ennakkosuosikkina. Tämä ei kuitenkaan auttanut: jujutsua harrastanut Gracie sai homman pakettiin 104 sekunnin jälkeen ja pakotti Gordeaun antautumaan.

Brasilialainen nappasi voitostaan nykymittapuulla vaatimattomalta tuntuvat 50 000 dollarin pääpalkinnon ja nousi samalla lajin suurten legendojen joukkoon.

Conor McGregor vs. Eddie Alvarez

Tässä marraskuun 2016 kohtaamisessa panoksena oli UFC:n kevyen sarjan mestaruus. McGregor oli pitänyt ennen ottelua höyhensarjan mestaruutta hallussaa jo miltei vuoden päivän ilman että oli joutunut puolustamaan titteliään.

Itse ottelu oli enimmäkseen Alvarezin selviytymistaistelua. Alvarez oli pienempi, mutta ratkaiseva tekijä ottelussa oli McGregorin taktinen osaaminen – missään vaiheessa irlantilaistaustainen ottelija ei pitänyt kiirettä. McGregor houkutteli Alvarezin hyökkäysyritykseen ja antoi tämän jälkeen vasemman nyrkkinsä laulaa. Ottelu päättyi tyrmäykseen – McGregor oli nyt kahden eri divisioonan hallitseva mestari samanaikaisesti.

Yoshihiro Takayama vs. Don Frye

Japanin Saitamassa kesäkuussa 2002 käyty ottelu valittiin vuotensa parhaaksi otteluksi. Missään nimessä ei ottelusta silti ollut ennakkoon odotettavissa mitään ikimuistoista spektaakkelia – Fryen vastustajaksi asettui japanilainen varsin tuntematon entinen showpainija, jonka MMA-tilasto oli varsin vaatimaton 1-4 ennen tätä ottelua.

Ottelu itsessään muodostui brutaali koitos, jossa ei juuri lajin teknisiä hienouksia esitelty. Pikemminkin kohtaaminen muistutti vanhan ajan lätkämatsin tappelua kuin vapaaottelua. Ottelu kesti kuusi minuuttia, ja kumpikin mies näytti kuuden minuutin jälkeen kuin mankelista ulos tulleelta. Frye selvisi ottelusta voittajana, mutta Takayama antoi kunnioitettavan vastuksen. Kyseisen ottelun pariin palataan edelleen toistuvasti yhtä viihdyttävimmistä lajin otteluista etsittäessä.

Randy Couture vs. Chuck Liddel

Nämä karpaasit kohtasivat Las Vegasissa 2003, ja panoksena oli UFC:n kevyen raskassarjan mestaruus. Alkujaan Liddelin piti haastaa Tito Ortiz, mutta Ortiz tuntui löytävän mitä moninaisempia syitä ottelun välttämiseen. UFC päätti kuitenkin järjestää tämän parin yhteen ja jättää Ortizin viivyttelyt omaan arvoonsa.

Couture lähti otteluun altavastaajana ja näyttikin siltä selkeästi ottelun alussa. Iceman-lempinimellä tunnettu Couture kuitenkin osoittautui yllättävän kovaksi vastukseksi ja alkoi hiljalleen ottaa ottelua haltuunsa. Toisessa erässä Couture oli jo niskan päällä, kolmannessa mies pakotti tuomarin keskeyttämään ottelun – iskut satoivat sellaisella voimalla Liddeliä kohti, ettei tämä enää kyennyt seisomaan tolpillaan. Tämä oli kuitenkin vasta ensimmäinen kerta, jolloin miehet kohtasivat, mutta ehkä se kaikkein legendaarisin ottelu.

Fedor Emelianenko vs. Mirko Filipovic

Pride Heavyweight -sarjan mestaruus oli panoksena Japanissa elokuussa 2005 käydyssä matsissa. Ottelu saattoi olla koko lajin siihen astisen historian ennalta odotetuin ottelu. Taustalla oli vuosikausien hypetys näiden kahden ottelijan kohtaamisesta, ja oli miltei pieni ihme, että ottelu täytti kaikki odotukset – Emelianenko kykeni ehkä uransa parhaaseen esitykseen ja pysyi jatkuvasti ”Cro Copin” lähietäisyydellä. Venäläinen voitti matsin ja jatkoi tappiotta vielä viiden vuoden ajan.