Aikido, alun perin Japanista lähtöisin oleva budolaji, kasvattaa suosiotaan maailmalla tasaisesti. Suuret joukot harrastajia vannovat lajin nimeen, sillä kyseessä on todella monipuolisesti henkilöä kehittävä harrastus.
Aikidon pariin ovat tervetulleita kaikki ikää ja sukupuolta katsomatta. Vaikka fyysisen kunnon huolto olisikin hieman unohtunut, se ei ole ongelma. Aikido-saleilla eteneminen on rauhallista, ja se perustuu harrastajan lähtötasoon.
Reilusti yli puolet lajin harrastajista ovat aikuisikäisiä, ja noin 30% harrastajista ovat naisia. Uudet jäsenet otetaan mukaan toimintaan avosylin – näin kynnys uuden harrastuksen aloittamiseen madaltuu.
Aikido kehittää monipuolisesti
Aikidon harrastaminen tuo lukuisia etuja mukanaan. Harrastuksen myötä kunto lähtee nousuun kuin huomaamatta. Harjoitusten pituus on yleensä tunnista puoleentoista. Tämän aikana kehon sykkeet saadaan nousemaan mukavasti. Varsinkin vasta-alkajilla kehitystä kunnossa on havaittavissa hyvin nopeasti.
Aikidon tekniikat perustuvat pitkälti kehon liikeratojen ohjaamiseen ja liikevoiman hyödyntämiseen. Tämän ansiosta lajin harrastajien kehon kontrolli ja koordinaatiokyky ovat yleensä mainiolla tasolla. Myös tasapaino kehittyy harjoittelun myötä paremmaksi.
Lisäksi harjoituksiin kuuluu venyttely. Tämä auttaa kehoa pysymään notkeana. Liikeradat ovat avoimempia ja liikkuminen yleisestikin sulavampaa.
Aikido tuo turvaa yksin liikuttaessa, sillä tekniikat ovat kehitetty nimen omaan hyökkäyksiä torjumaan. Aikidon tekniikat ovat luotu simuloimaan todellisia tilanteita. Liikevoiman hyödyntämisen vuoksi jopa hyvin erikokoiset harrastajat voivat harjoitella liikkeitä keskenään.
Lajissa korostetaan mielen lujuutta. Liikkeiden tehokkuus pyritään maksimoimaan voiman keskittämisellä. Keskittymiskyvyn ja henkisen voiman kehittymisestä voivat hyötyä kaikki niin salilla kuin salin ulkopuolellakin. Lajin harrastaminen kasvattaa itseluottamusta, ja usein parantaa kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä.
Aikido kasvattaa myös henkilönä
Fyysisen kehittymisen lisäksi aikido auttaa harrastajia näkemään maailman harmoniaa etsivän filosofian kautta. Muista budolajeista poiketen aikidon perimmäinen tarkoitus on itsensä voittaminen ja puhdas itsepuolustus.
Lajissa käytetyt tekniikat tähtäävät hyökkäyksien torjuntaan, mutta vastustajaa ei haluta vahingoittaa pysyvästi. Tästä syystä liikkeet ovat usein pehmeitä ja pyöreitä kaaria mukailevia.
Aikido opettaakin tärkeää sanomaa väkivallan mielettömyydestä. Lajin opettajat korostavat aina rauhanomaisia ratkaisuja ja elämän kunnioittamista. Nämä ovat arvoja, joita jokainen voi pitää elämän ohjenuorina. Varsinkin nuorella, kasvavalla iällä salilla opitut arvot ovat kullanarvoisia.
Kyseessä ei ole kilpalaji, mutta omaa kehittymistä pääsee mittaamaan vyöarvoilla. Harjoitusten lomassa pääsee myös tapaamaan uusia ihmisiä ja solmimaan uusia ihmissuhteita. Usein seurojen toimintaan kuuluvat erilaiset oheistapahtumat, jotka lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Aikidon aloittaminen on helppoa
Mitä sitten harrastuksen aloittamiseen tarvitaan? Kaikkein tärkein asia on halu oppia. Jos se on kunnossa, loppu tulee kyllä ajallaan mukana.
Harrastus alkaa peruskurssin suorittamisella. Seurat tarjoavat peruskursseja niin lapsille kuin aikuisillekin. Peruskurssilla opitaan oikeanlainen, turvallinen kaatuminen ja muut perustekniikat.
Varusteeksi riittävät joustavat jumppavaatteet, joten aloituskustannukset pysyvät hyvin kohtuullisina. Vaatteiden olisi hyvä olla melko tukevaa kangasta. Edistyneemmät harrastajat käyttävät erityistä valkoista pukua, joka kestää erinomaisesti pientä repimistäkin.
Lajin aloitus on helppoa ja harrastaminen palkitsevaa. Lajin parissa pääsee mukaan terveillä arvoilla varustettuun, aktiiviseen yhteisöön. Aikido on harrastus, josta tulee helposti elämäntapa.